Z provozu byl vyřazen nejstarší autobus

Nejstarší autobus Dopravního podniku města Ústí nad Labem a.s., který v současné době pravidelně zasahoval do provozu s cestujícími, byl natrvalo odstaven z provozu. Důvodem odstavení vozidla byla technická závada, která se vyskytla během ostrého provozu s cestujícími. Ústecký Citybus evidenčního čísla 12 tak čeká na svůj další osud mezi ostatními vyřazenými vozidly dopravního podniku.


Autobus Renault/Karosa Citybus 2070.23, který byl označen evidenčním číslem 12, byl tento týden definitivně odstaven z provozu. Osudným se mu stal běžný provoz na lince 57, kde probíhá dlouhodobá výluka z důvodu výstavby nové okružní křižovatky v Předlicích. V úterý byl vůz 12 vypraven do běžného provozu na kurz 5701, kde během na jedné z prvních ranních spojů došlo k technické závadě. 

Citybus ev.č. 12 na Mírovém náměstí,
pár dní před vyřazením z provozu (4.7.2019)
Technická závada však nikterak neohrozila bezpečnost cestujících ani řidiče. Došlo totiž k odpadnutí jednoho vnějšího bočního obložení vozidla v pravé bočnici před druhými dveřmi. Řidič si problému zavčasu všiml a bezpečně vozidlo odstavil. Vozidlo bylo na příkaz technických pracovníků staženo z linky a manipulačně staženo do předlické vozovny. Důvodem závady byla koroze přídržných šroubů a pomocného bočního rámu, na kterém je obložení přichycené. Vzhledem k tomu, že v blízké budoucnosti mají být dodány nové autobusy Iveco Urbanway, bylo rozhodnuto, že vůz s číslem 12 se již opravovat nebude, neboť finanční náročnost opravy by byla finančně nerentabilní. 

Na konci zimy 2019 byl vůz krátkodobě nasazen i na
autobusovou linku 5 spojující Všebořice a Krásné Březno
Technické údaje o vozidle:
  • VýrobceRenault / Karosou
  • TypCitybus 12M 2070.23
  • Evidenční číslo12
  • Výrobní číslo11006
  • SPZ/RZULA 93-14
  • Rok výroby1997
  • Uvedení do provozu: 15.12.1997
  • Poslední vypravení09.07.2019 
Vozidlo bylo do Ústí nad Labem dodáno v rámci obnovy vozového parku na konci 90. let minulého století. Jednalo se o zcela první nízkopodlažní vozidla ústeckého dopravního podniku a také o první autobusy, které byly vybaveny moderním vnějším informačním systémem v podobě digitálních linkových orientací od společnosti BUSE. 

V roce 2017 sloužil tento vůz, jako výukový autobus Městské policie v Krásném Březně, která sídlí v těsné blízkosti dopravního hřiště. Žáci místních základních škol se zde seznamovali s pravidly silničního provozu. V rámci této akce byl vůz na předním a zadním čele vybaven malými samolepkami se znakem Městské policie Ústí nad Labem. Nahradil tak zrušenou Karosu B731.1663 evidenčního čísla 7, která byla od roku 2011 až do svého vyřazení v roce 2015 používána pouze jako výukový autobus

Po dodávce nových autobusů Iveco Urbanway s pohonem na CNG, byl vůz 12 využíván pouze v době nedostatku provozních vozidel, případně během trolejbusových výluk. Poslední dny byl vůz pravidelně vypravován na linku 57. Jednalo se o nejstarší provozovaný autobus Dopravního podniku města Ústí nad Labem a také o jeden z nejstarších autobusů typu Citybus v České republice. 
Poslední roky byl vůz vypravován především v době výluk

V současné době ústecký dopravní podnik disponuje ještě šesti dalšími Citybusy (ev. č. 23, 27, 32, 33, 36 a 39), přičemž jeden z vozů se podrobuje opravě a jeden je dočasně odstaven z provozu (více o aktuálním stavu vozového parku zjistíte na tomto odkazu).





Z provozu byl vyřazen nejstarší autobus Z provozu byl vyřazen nejstarší autobus Reviewed by Ondřej Novák on 11.7.19 Rating: 5

1 komentář:

  1. 1xbet korean 2021 bonus codes | RK Sports Betting
    Find 바카라 사이트 the 1xbet korean best and deccasino most trusted 1xbet korean 2021 bonus codes for 2021 with promo codes, free bets and more.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.