Změny v dopravě se blíží. Začnou platit již od 1. září 2020

S nástupem nového školního roku dojde i k poměrně velkým změnám v městské hromadné dopravě v Ústí nad Labem. Cestující se mohou těšit například na prodloužení jedné z autobusových linek. Školní linku 59 naopak čeká omezení. Ostatní trolejbusové linky budou opět ve špičkách jezdit každých 15 minut a na linkách 9, 15 a 19 se znovu zavádí školní posilové spoje.

Redukce spojů linky 59. I to čeká školáky od 1.září (7.12.2019)
Již v úterý se do lavic vrací studenti základních a středních škol. Společně s tím naplánoval Dopravní podnik města Ústí nad Labem několik změn. Mezi tu nejvýznamnější patří prodloužení autobusové linky číslo 5. Ta byla v současné době striktně vedena v trase Obchodní centrum Všebořice - Krásné Březno. 
Od nového školního roku však dojde u vybraných spojů k prodloužení linky až na konečnou zastávku Pod Vyhlídkou, kterou v současné době obsluhují pouze trolejbusové linky. Jízdní řád odjezdů z výchozí zastávky Pod Vyhlídkou si můžete prohlédnout níže.

Jízdní řád linky číslo 5 ze zastávky Pod Vyhlídkou (zdroj: www.dpmul.cz)

Poměrně velkým kazem na kráse celého návrhu jsou právě odjezdy z Pod Vyhlídky; pokud by někdo z Vás sázel na jednotný a lehce zapamatovatelný interval, bude zklamán - odjezdy autobusové linky číslo 5 nejsou totiž v jednotném taktu, jak by se dalo očkávat. Interval se tak v pracovních dnech pohybuje v rozmezí 14 - 52 minut. Velký vliv na to má nově vytvořený interval na hlavní trase Krásné Březno - obchodní centrum Všebořice, kde od září bude linka jezdit ve 12minutovém taktu (ve špičkách), resp. 20minutovém taktu v sedle; takovýto interval totiž není nejvhodnější pro tvorbu pásmového provozu na lince. Věřím však, že si své pravidelné cestující i přes to najde.  

V minulém roce se na lince 5 netradičně objevil i kloubový autobus (19.11.2019)


Naopak zkrácení trasy se dočkala posilová trolejbusová linka 59, která převážně slouží pro přepravu žáků a studentů do škol. Ta byla ještě minulý školní rok provozována v trase Pod Vyhlídkou - Klíše lázně. V provozu byla v ranní a odpolední špičce v jednotném intervalu 30 minut. 

Od 1. září však dojde k jejímu omezení. Zatím co v ranní špičce bude linka i nadále obsluhovat celou svojí dosavadní trasu, odpoledne bude vedena pouze mezi zastávkami Mírové náměstí - Klíše lázně. Studenti, kteří využívali tuto linku pro svojí přímou přepravu domů na sídliště Pod Vyhlídkou, tak budou nově nuceni přestupovat. I interval se dočkal změn - aspoň ten v ranní špičce, který byl prodloužen z dosavadních 30 minut na 60 minut. Díky těmto změnám tak bude nově pro obsluhu trolejbusové linky číslo 59 stačit pouze jeden trolejbus. Jestli to však byl krok tím správným směrem ukáže až čas.
___________________________________________________________________________________
Tento článek vznikl v plné režii a na vlastní zodpovědnost správce těchto webových stránek - Ondřeje Nováka za účelem soukromé hlubší analýzy návštěvnosti webu po ukončení samotného projektu ÚHROD. Ostatní členové zrušeného projektu na tomto článku nikterak nespolupracovali a nenesou tudíž žádnou odpovědnost za informace v něm uvedené. 

Změny v dopravě se blíží. Začnou platit již od 1. září 2020 Změny v dopravě se blíží. Začnou platit již od 1. září 2020 Reviewed by Ondřej Novák on 28.8.20 Rating: 5

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.